top of page

VAD BETYDER DE OLIKA KLÄDKODERNA?

KAVAJ: Detta är en väldigt vanlig klädkod på svenska bröllop och är en ganska avslappnad klädkod. Det innebär att för herrarna kan kavajen vara i valfri färg, men om den är svart kan man bära en färgad skjorta. Byxorna ska gärna vara i samma färg som kavajen, men det är inget måste. Väst används normalt inte vid den här koden, det anses lite för festligt. Till detta en slips. Både svarta och bruna skor är tillåtna.


Damerna ska bära en finare klänning än till vardags, men absolut ingen glittrig aftonklänning. En kjol med kavaj till är helt okej. Likaså byxor med jacka till går fint. Klänningen ska helst ha ärm och urringningen ska vara diskret. Smycken gör sig fint på ett  kavajbröllop.


MÖRK KOSTYM är mer formell än kavaj. Det innebär att man ska klä sig i en kostym i mörkare nyans, exempelvis mörkblå, mörkbrun, svart eller mörkgrå. Kavaj, byxa och eventuellt väst ska vara i samma tyg och färg. Slips eller fluga är obligatoriskt.

En klänning eller kjol är lämpligt och bör vara av lite finare tyg såsom siden eller sammet. Den bör täcka knäna och ha sparsam urringning. I övrigt finns inga direkta krav på utformning eller färg.


SMOKING är en finare klädkod än kavaj och mörk kostym, men inte lika uppklätt som klädkoden frack. Här är det smoking som gäller för män, i färger som svart, mörkgrå eller mörkblå – samt vit skjorta med svart fluga. För kvinnor är det klänning, byxdress eller kjol och festlig topp som gäller. Klänningen kan vara hellång eller medellång, men alltid i finare material – dock inte lika festlig som en balklänning.


FRACK och högtidsdräkt är samma klädkod och är den mest formella klädkoden. För männen är det just frack eller högtidsdräkt som gäller – och för kvinnorna är det elegant lång- eller aftonklänning. Klänningen kan vara kortärmad, men undvik att visa mycket hud. Du kan även bära långa handskar, men glöm inte bort att ta av dessa vid middagen.


Källa: Elle, klädkoder.nu309 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page